MAITSETE KAUDU JUUDI ELUNI

Üks kirjandustegelastest – kui vaid suudaks meenutada, oli see Sholem Aleichemil või Mocher Sforimil – murdis ligi poolsada aastat tagasi pead küsimuse üle, miks oli Kõigekõrgemal tarvis maailm luua just sügisel.

Pärast pikki arutelusid tuli Ida-Euroopa juudiasulast pärit mõttetark järeldusele: Jumal lõi maailma sügisel nimelt seetõttu, et just sel ajal saavad küpseks aia- ja põlluviljad ning ka kõige viletsam kehvik võib endale lubada uue aasta vastuvõtmist küllusliku toidulaua taga.

Sellise järeldusega võib muidugi nõustuda või mitte, kuid üks on kindel: mitte ainult juudi aasta, vaid kogu inimkonna ajalugu – kui muidugi TaNaH-it uskuda –  algab „gastronoomilise leheküljega“, keelatud viljast, millest Aadam ja Eeva tüki hammustasid.

Leivadega, õli ja vasikalihaga kostitas Aabraham kolme salapärast teekäijat, kes hiljem ingliteks osutusid. Läätseleem etendas võtmerolli Jaakobi ja Eesavi esmasünniõigusega seotud sõnavahetuses. Jahust ja veest valmistatud matsast sai Egiptuse orjusest vabanemise sümbol.

Niisuguste seoste loetelu pole raske jätkata – alates söömaaegadest, mida korraldas kuninganna Ester oma mehe Ahashveroshiga kõige tähtsamate asjade üle arutamiseks, läbi hanuka õli, mis kõlbas nii pühadeküünaldeks kui latkeste praadimiseks kuni tänase päevani  ja rohkemgi veel – päris meie toidulauani välja.

Heinrich Heine märkis kord, et assimileerunud juutidel piisab vaid kanapuljongi ning täidetud kala lõhnast, et hakata kahetsema juutlusest eemaldumist. Tahaks loota, et selle kalendri toiduretseptidega tutvumise järel kahetseb lugeja ainult üht –  seda, et ta veel pliidi juures ei seisa.

Ning kui kord toit meelepärase retsepti järgi valmis,  tekiks huvi selle vastu,  kust retsept pärit, kuna ja kuidas ta juudi kööki sattus ning tänase Iisraeli köögi osaks sai. Ja seda nii sügavuti minnes,  et kokakunsti ja söögi kaudu saaks suhu maitse sellest, mida juudi elu õigupoolest tähendab.

Seda enam, et  kõik toidud, mille retseptid kalendrist leiate, valis hoolikalt välja Iisraeli tippkokk  Avigail Maizlik.

Valmistage endale ja oma lähedastele tõeline Iisraeli koššertoit ning nautige selle kordumatut maitset!

Loomingulist indu, uusi avastusi ning kindlasti ka suurepäraseid maitseelamusi!

Head magusat aastat!

Kalender on välja antud Kofkinite Perefondi vahenditega